Az első félév lakásépítési adatai

LakásépítésA Társaság a Lakásépítésért Egyesület a KSH 2011. július 29-i „Lakásépítések, építési engedélyek” című gyorstájékoztatóját elemzi. A 2011. I. félév folyamán kiadott használatbavételi engedélyek száma 5585 darab, amely 35,2 százalékkal alacsonyabb, mint 2010. I. félév folyamán.

Építési és használatbavételi engedélyek 2010-2011

A gyorstájékoztató szerint az építési engedélyek száma is csökkent, a 2010. I. félévi adatokhoz mérten. 2011 I. félévében mindössze 5877 darab lakásépítési-engedélyét adtak ki, amely az előző évihez képest, 35,9 százalékos csökkenést mutat.

Építési és használatbavételi engedélyek 2010-2011

Az építési engedély számok durva visszaesése további erős negatív irányvonalat vetít előre.

Állami lakásépítési program, lakásépítési támogatások nélkül nehezen képzelhető el, hogy a lakásépítések éves száma akárcsak közelíteni is fogja az ideálisnak tartott éves 40 ezres újlakásépítés szintet.

Következmény: foglalkoztatás és költségvetési bevétel elmaradás

A lakásépítési ágazat visszaesése mellett nehezen látszanak teljesíthetőnek a foglalkoztatási célkitűzések. A lakásépítések ilyen alacsony (és emellett tovább eső) szintje a lakásépítési ágazat (beleértve: hazai anyaggyártás, kereskedelem, tervezés, kivitelezés, ingatlanforgalmazás, finanszírozás is) további leépülését, az ebből a szegmensből eredő költségvetési bevételek elmaradását vonja magával.

A 2010-es lakásépítési szám (20 823) is közel ötven éves negatív rekord volt. Ehhez a rendkívül alacsony bázishoz jönnek hozzá a további 35,9 százalékos visszaesést előrevetítető építési engedély adatok.

Szükségesnek tartjuk, hogy a 2012 évi költségvetésbe legyen betervezve a lakásépítéseket támogató érdemi előirányzat

Az energiahatékony, minőségi, legális építések; a népesedési célkitűzések; a munkahelyteremtés, hazai kkv-k megerősítése érdekében; valamint a korábbi szocpol helyett szükségesnek tartjuk lakásépítési támogatások bevezetését. Fontosnak tartjuk, hogy a lakástámogatási rendszerben a lakásépítések ösztönzésére vissza nem térítendő támogatási forma is helyet kapjon.
Amennyiben 2012-ben például 3500 lakásépítés kapna tőketámogatást, ez hozzávetőleg 10,5 milliárd forint költségvetési forrást igényelne.

Egy átlagosan 20 millió forint kivitelezési költséggel megvalósuló lakás építése után hozzávetőleg 8 millió forint adó, járulék bevétel keletkezik. 10 ezer lakás felépítése hozzávetőleg 40 ezer embernek ad munkát. Amennyiben például 3 millió forintos támogatás kap egy egyébként meg nem valósuló lakásépítés, ez többszörösen megtérülő befektetés a költségvetésnek.

Forrás: www.lakasepitesert.hu

A KSH szöveges értékelésének kiemelt részei

„A befejezett építkezések számának csökkenése hasonló mértékű, mint 2009 és 2010 első féléve között volt. A kiadott új építési engedélyek számának visszaesése viszont most valamivel kisebb, mint egy évvel korábban. (2010 első hat hónapjában 41 százalékos, 2011 I. negyedévében 51 százalékos volt a visszaesés szemben a mostani 36 százalékkal). A vizsgált időszakban a használatba vett lakások számát 5 százalékkal meghaladta a kiadott új lakásépítési engedélyek száma.

A lakásépítéseknek és az építési engedélyeknek több mint fele a közép-magyarországi régióban összpontosul. A félév folyamán használatba vett lakások száma a megyei jogú városokban esett vissza a legnagyobb mértékben, 41 százalékkal. A fővárosban és a többi városban átlagos mértékű csökkenés következett be (36, illetve 37 százalékos), a községekben ennél kisebb arányban, 25 százalékkal esett vissza a lakásépítés.

Az új lakásépítési engedélyek esetében a korábbi időszaknál jóval erősebb (66 százalékos) volt a visszaesés Budapesten. A megyei jogú városokban 15, a többi városban 23 százalékos a kiadott engedélyek számának csökkenése. A községekben viszont úgy tűnik, hogy az építési kedv számottevően már nem fogyott tovább, mindössze 2 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában.”

Összehasonlításképpen a 2010. évi adatok:

Építési és használatbavételi engedélyek 2009-2010

Épített lakások száma 1960-2010

Forrás: KSH