Így csökkentheted jelentősen az áramfogyasztást

Új energiacímke2010-ben az Európai Unió rendeletekben szabályozta az új energiahatékonysági címkékre (energia osztály) vonatkozó előírásokat. 2011 őszétől ha nem is forradalmi, de jelentős újdonságokra számíthatunk címkefronton.

A 2012-es foci EB-t remélhetőleg sokan már az A+-os tévéjükön nézik, merthogy 2011 novemberétől a tévék is csak úgy kerülhetnek forgalomba, ha ott van rajtuk az energiacímke. Ez talán a leginkább régen várt újítás, hiszen a szórakozató elektronika egyre több háztartásban egyre nagyobb részt képvisel az áramszámlában.

Az A+, A++ energia osztály jelöléssel eddig csak a hűtőgépek, fagyasztók oldalán találkozhattunk. 2011 novemberétől viszont a mosógépek és a mosogatógépek legjobbjai is használhatják a + jelzéseket. Míg ezek a kategóriák korábban az A energia osztályon belül kaptak helyet, idéntől már önálló, teljes jogú, kategóriát jelent az A+, az A++ és az A+++ energia osztály, amit a címkén jól elkülönült, saját kis nyíllal jelölnek majd. Marad azonban a hétfokú skála így (néhány kivétellel) eltűnnek majd a legalsó - E, F és G - kategóriák.

                                              Új energiacímke

Szintén újítás, hogy az energiahatékonysági címkén eddig is feltűntetett egyéb paramétereket - például a zajszintet, a vízfelhasználást, vagy a TV átmérőjét - piktogramokkal jelölik majd, így egész Európában teljesen egységes, "nyelvsemleges" címkékkel találkozhatunk a jövőben.

Ez elsősorban a gyártók és forgalmazók dolgát könnyíti majd meg, de talán a fogyasztók is egyszerűbben és gyorsabban eligazodnak a kis képeken. A jövőben tehát, ha mondjuk egy görög állampolgár éppen Litvániában nézelődik egy elektronikai nagyáruházban, akkor ugyanazt látja, amit az otthoni boltokban megszokott.

A gyártóknak, kereskedőknek 2011 novemberétől kötelező az új energiahatékonysági címkét kihelyezni az újonnan forgalomba kerülő termékekre. Ami tehát már 2011 novembere előtt is boltban volt, arra érvényes a régi címke. Néhány gyártó azonban önkéntes alapon már az új címkeformátummal szállítja a berendezéseket. Lesz tehát idő az ismerkedésre, az újítások pedig segítik a könnyebb eligazodást a piacon.

Forrás: www.index.hu >>