2015-től szigorodnak az épület-szigetelési és fűtési követelmények

1246/2013 Korm határozatÁprilis végén a Kormány határozott arról, hogy 2015-től szigorítja az épület-energiahatékonysági követelményeket a középületek, illetve az állami energiahatékonysági pályázatokon nyertes épületek vonatkozásában.  Az új szabályok 2018. után minden új épületre érvényesek lesznek.

Többéves lemaradásban a környező országoktól

Szakértők szerint azonban az új követelmények betartása már ma is költséghatékonyabb épületeket eredményezne, és indokolatlan a hosszú felkészülési idő.  A hazai energiahatékonysági követelmények európai viszonylatban nagyon gyengék, az új szabályokkal csak 5 év múlva jutunk el a mai német követelményszintre.

Az épület élettartama alatti energiaköltség optimalizálása

Az EU épület-energiahatékonysági irányelvének  célja, hogy a tagállamok olyan épület-energiahatékonysági standardokat fogadjanak el, amelyek biztosítják a költség-optimális építkezést. Azaz azt, hogy az egy épület építési és felújítási költsége és élettartama alatti energiaköltsége összességében a lehető legalacsonyabb legyen, és az emberek ne építsenek olyan házakat, amelyeket olcsóbb felhúzni, de fennállásuk során rengeteg energiát pazarolnak el.

1246/2013. (IV. 30.) Korm. határozat

A Kormány április 30-án határozatban döntött arról, hogy megszigorítják az épület-energiahatékonysági követelményeket, azaz a falak, az ablakok, a tetők és a padlók maximális hőátbocsátási értékeit.  Az új szabályok azonban csak 2018-tól hatályosak, de a középületek, illetve az állami energiahatékonysági pályázatok keretében zajló építések során már 2015-től kell alkalmazni azokat.

Minél hamarabb szigorítjuk a standardokat, annál hamarabb válnak hatékonnyá az építkezések

A döntést előkészítő műszaki-gazdasági számításokat a Belügyminisztérium felkérésére az Energiaklub végezte.  A szakpolitikai intézet számításai egyértelműsítették, hogy a jelenlegi hazai követelmények jóval elmaradnak a költségoptimális szinttől, és minél hamarabb szigorítjuk a standardokat, annál hamarabb válnak hatékonnyá az építkezések, felújítások.

„A követelmények szigorítása fontos és jó lépés az energia-pazarlás megállítása felé, de nem értjük, hogy miért kell még öt évet várni, hogy bevezessük a ma érvényes németországi követelményeket. Ezzel csak azt érjük el, hogy hazánk a Nyugaton már elavult technológia lerakóhelye lesz. Szerintem a Kormány fontos lehetőséget szalasztott el arra, hogy elősegítse a takarékosságot, ami alapvető gazdasági érdekünk” mondta dr. Bart István, a MEHI Nonprofit Kft. igazgatója.

Forrás: www.mehi.hu