Fűtés-hűtés tervezés

Fűtés tervezés

Padlófűtés  Radiátor  Fűtés

A fűtési időszakban az épületek megfelelő belső hőmérsékletét és komfortját, valamint legtöbb esetben a használati melegvíz (HMV) ellátását is a fűtési rendszer biztosítja.

Hűtés tervezés

Eresz  Árnyékoló  Klíma

A legolcsóbb hűtési megoldás, ha nincs gépi hűtésre szükség. Ezért ha megoldható, az épület helyiségeinek nyári hőterhelését az építészeti kialakítással kell minimalizálni (megfelelő tájolás, ereszek túlnyúlásának optimalizálása, külső- és belső árnyékoló szerkezetek használata).

Amennyiben a helyiségekben a nyári túlmelegedés kockázata még így is fenn áll, akkor gépi hűtéssel lehet biztosítani a megfelelő belső hőmérsékletet.

A gondos tervezés jelentősége

A fűtési- és hűtési rendszereket megfelelően méretezni kell! A hőtermelő (pl. kazán, hőszivattyú) a helyiségekben szükséges hőleadók (pl. radiátor, padlófűtés) nagyságát csak méretezéssel lehet pontosan meghatározni, amely alapja az épület hőtechnikai számítása. A vezetékhálózat méretezésével lehet optimalizálni a beruházási és későbbi üzemeltetési költségeket is.

A fűtési- és hűtési rendszer hosszú távú megbízható működése és gazdaságos üzemeltetése a gondosan kiválasztott és méretezett fűtési- és hűtési rendszerrel, és nem utolsó sorban a szerelést végző megfelelő szakember kiválasztással érhető el.

A fűtés-hűtés teljes körű tervezésének fázisai

  • helyiségek téli hőszükséglet és nyári hőterhelés számítása, egyéb hőigények meghatározása
  • hőleadók típusának (pl. radiátor, padlófűtés) kiválasztása, méretezése
  • hőtermelő, hűtőberendezés kiválasztása, méretezése, elhelyezése
  • vezetéknyomvonal tervezése, hálózat méretezése
  • rendszerek biztonsági szerelvényezése
  • szabályozás, automatika rendszer illesztése
  • árazatlan költségvetés kiírás készítése

Kérje ajánlatunkat most!

<< Gázellátás tervezés                                                              Szellőzés tervezés >>