Pellet, brikett

Mi a megoldás, ha nincs gáz az utcában?

Építkezéskor előfordulhat, hogy az utcában, környéken nincs gázhálózat kiépítve, vagy több százezer forintba kerülne annak a kiépítése. Egyik választható megoldás lehet a pellet kazán.

Mi az a pellet és brikett?

Pellet, brikettA pellet olyan, nagy nyomáson préselt szálas, rostos anyag, amelyet vagy saját anyaga, vagy belekevert kötőanyag tart össze. A néhány milliméteres átmérőtől a több centiméteres átmérőjű anyagrudakat alkot.
A pellet a fűrészpornál könnyebben ég el, a fánál jóval homogénabb szemcseméretű és emiatt automatizált házi tüzelőrendszerekben a tűzifánál jobban hasznosítható. A fapellet legelterjedtebb mérete a 6mm-es átmérőjű és 2–5cm-es hosszúságú.
A "folyékony fának" nevezett pelletet kb 20–25 évvel ezelőtt fejlesztették ki német nyelvterületen és Skandináviában.

Milyen a jó pellet kazán?

PelletkazánAmióta sikerült folyékonnyá tenni a fát a pelletelési eljárás során, azóta nagy különbség nincs a gáz és olajkazánokkal szemben. Mindegyik rendszerben van üzemanyagtartály, égetőfej és erre a célra kialakított hőcserélő. A pellet kazán égőjét elhagyó láng hőmérséklete 800-1000°C közötti, a füstgáz hőmérséklete 70-100°C, a rendszer 90%-os hatásfokú! A családi házas pellettartály általában 1 m³ fapelletet tud befogadni. Égés után, a minőségtől függően, 0,5–1kg salakanyag keletkezik, amely a kazán salaktálcájára jut. A 35kW-os kazán kb. 4 hét alatt égeti el az 1 m³-es fapellet csomagot. Így takarítására ritkán kerül sor. E tisztítás kb. 5 percet vehet igénybe.

Mi a pellet kazán előnye a fafűtéssel szemben?

Amennyiben teljes kényelemre vágyik, és nem kíván a kazán napi töltésével foglalkozni, válasszon pellet tüzeléses kazánt, amely automatikusan adagolja  a pelletet. Ezek a gázkazánokhoz hasonló, rendkívül kényelmes üzemeltetést kínálnak.

A pellet fűtés környezetbarátabb a fafűtésnél, mert újrahasznosított alapanyagot használ. A pellet nedvességtartalma 10%-nyi a fa 40%-ával szemben, ezért hatásfoka jobb a tűzifánál. A szabályozott égés miatt a káros anyag kibocsátás is alacsonyabb.

Sajnos, vannak azonban olyan szempontok is, amelyeket mindenképpen figyelembe kell vennünk. A pellet hazánkban már beszerezhető, de még korántsem mondható elterjedtnek. Az épületen belül pedig megfelelő méretű tárolót kell számára kialakítani, amelyet bizonyos időszakonként újra kell tölteni. Ugyancsak fontos szempont – az ár mellett – a pellet minősége. A nem eléggé szilárd, poros tüzelőanyag komoly működési zavarokat eredményezhet, mind az adagolás, mind pedig a tüzelés során.