Passzívház

Miért éppen passzívház?

PasszívházEgy passzívházban az éves üzemeltetési költség a jelenlegi árak mellett egész évben kevesebb, mint 50 ezer forint. Ezekben az épületekben mindig tiszta, friss, oxigén dús a levegő 24 órán keresztül. Kiegyenlítettek a klimatikus viszonyok, nincsenek hideg falak, páralecsapódás a vele járó káros hatásokkal.

Mi az a passzívház?

A passzívház a világ több országában az energiatakarékos épületekre alkalmazott német minősítési rendszer. Definíciója szerint:

„A passzívház egy olyan épület, melyben a termikus komfortérzet egyedül azon frisslevegő térfogatáram utánfűtésével vagy utánhűtésével biztosítható, mely a kielégítő levegőminőség eléréséhez szükséges, további egyéb levegő felhasználása nélkül.”

Ez annak köszönhető, hogy a passzívház kiváló hőszigeteléssel rendelkezik, ezáltal hővesztesége töredéke egy hagyományos házénak. A hőveszteségek minimalizálása érdekében különös figyelemmel kell lenni a légtömör szerkezet kialakítására.

HőszigetelésHővisszanyerős szellőzésSzoláris hőnyereség

A passzívházban a szellőzés mindig ellenőrzött módon, hővisszanyerős szellőztető berendezéssel történik. Ezzel folyamatosan biztosítható a kiváló levegőminőség, valamint a szellőztetési hőveszteség is töredékére csökkenthető.

A hőveszteség jelentős részét a házban jelenlévő passzív energiaforrások ellensúlyozzák. Legfőbb energiaforrás az üvegezett felületeken keresztül beérkező napsugárzás, valamint a háztartási gépek és a lakók által leadott hő.

Így a passzívházban fellépő hőveszteség olyan alacsony, hogy annak pótlásához sok esetben nincs szükség külön fűtési elosztórendszer kiépítésére. A fennmaraó minimális fűtési energiaigényt jellemzően az egyébként is jelenlévő szellőztetőrendszeren keresztül lehet elosztani a helyiségek között.

Mik a passzívház kritériumok?

Egy passzívház fűtési energiaigénye 80-90%-kal kevesebb, mint egy hagyományos házé, és 60-75%-kal kevesebb, mint egy alacsony energiaszintű házé. Egyetlen passzívház évente tonnás nagyságrendekkel kevesebb széndioxid kibocsátást okoz, mint egy hagyományos ház.

A passzívház minősítés feltételei:

  • fajlagos fűtési energiaigény < 15kWh/(m2év)
  • légtömörség vizsgálat légcsere n50 < 0,6 1/h
  • összes primerenergia mutató < 120kWh/(m2év)

A feltételek teljesülését a 2007-es Passzívház tervezési csomaggal (PHPP 2007) kell igazolni.

Az első passzívház 1990-ben épült a németországi Darmstadtban. A szabvány gondozásáért és a minősítésért felelős Passivhaus-Institutot 1996-ban hozták létre ugyanott. Azóta több mint 20.000 passzívház épült Európa-szerte. Az energiatakarékos házak Németországon kívül leginkább Ausztriában és Svájcban, valamint a Skandináv országokban kedveltek, számuk rohamosan nő világszerte. Az energia hatékony passzívház-technológia reális alapot nyújt az energiafüggőség csökkentéséhez és a széndioxid-semleges épületek elterjedéséhez.

Magyarországon 2009 februárjában adták át az első olyan épületet a Pest megyei Szadán, amely rendelkezik ilyen hivatalos tanúsítvánnyal. Építész tervezője Szekér László építész, a PHPP számítást Benécs József készítette.