Kondenzációs kazán

100% feletti hatásfok?

A kondenzációs kazánok a '80-as évek elején kezdték meg térhódításukat Hollandiában, és mára már közel 100%-os a részarányuk. Hazánkban a kazánok mindössze néhány százaléka ilyen típusú, de a jövőben ez az arány minden bizonnyal nőni fog.

A kondenzációs kazánok 100% feletti hatásfoka nem "perpetum mobile", hanem a korábbi viszonyítási alap alkalmazása: a gázkészülék gyártásának kezdetekor a füstgázban lévő energiát vesztségként könyvelték el, ezért a hatásfok számításakor nem a földgáz égéshőjét, hanem a veszteségekkel csökkentett alsó fűtőértéket vetté alapul. Az így kiszámított adatok kéményes készülékeknél 86-88%, zárt égésterű kazánoknál 90-94% között alakultak.

        Kondenzációs kazán   Kondenzációs kazán

A kondenzációs kazán szerkezete úgy van kialakítva, hogy a füstgázok lehűljenek benne, egészen addig, míg a füstgázban lévő vízgőz kiválik, és párolgáshőjét leadja a kazánban keringő víznek, tehát hasznosítja a rejtett hőt. Így érthető, hogy míg a jó minőségű, szokványos kazánok hatásfoka 90-94%, addig a kondenzációs kazánok, ideális körülmények között elérhetik a 108%-os hatásfokot (a fűtőérték kb. 98%-os, a rejtett hő kb. 10%-os hasznosításával) - ahol az elméleti maximum a 111%-os égéshő lenne.

Energiamegtakarítás, gyors megtérülés

A mai gázárak, és az olcsóbb készülékek figyelembevételével a kondenzációs kazánra fordított többletköltség kéményes kazán esetében 4-6 éven, zárt égésterű kazán esetében pedig 5-7 éven belül térül meg. Mivel a jövőben a gázárak további jelentős emelkedésével és a kondenzációs kazánok árának relatív csökkenésével számolhatunk, ez a megtérülési idő még rövidebb lesz, és a kondenzációs kazán alkalmazását még jobb befektetésnek tekinthetjük.

Biztonság, komfort, környezetvédelem

A kondenzációs kazánok mindig ventilátoros és úgynevezett zárt égésterű készülékek. Az égéshez szükséges levegőt az épületen kívülről szívják, és zárt rendszerben, tömített csöveken keresztül az épületen kívülre juttatják az égésterméket. A kondenzációs kazánok a helyiség levegőjét nem használják el, és abba égéstermék sem kerülhet, tehát baleseti, egészségügyi szempontból rendszerüknél fogva teljesen biztonságosak.

      Zárt égésterű rendszer    Csendes működés    Környezetvédelem

A kondenzációs kazánoknak nagyon alacsony a zajszintje. Az igen csendes üzem a csendesebb égő mellett a fokozott hangszigetelésnek köszönhető.

A kondenzációs kazánok műszaki megoldásukból kiindulva a levegőbe kibocsátott káros égéstermék-komponensek (CO, NOx stb.) mennyisége töredéke a hagyományos gázkazánokénak.

A kazánok hőcserélőjében lecsepegő kondenzátum füstgázmosóként funkcionál, kimosva a szennyezők java részét, és azok a kondenzvízben feloldva híg savként kerülnek a kazánon és szifonon keresztül a szennyvízhálózatba. A földgázüzemnél keletkező kondenzátum pH-értéke 3,5-5 között mozog. A kondenzátum savassága megfelel a szódavíznek, híg ecetnek vagy egy savas esőnek, azaz tulajdonképpen hasonló pH-értékű anyagokkal naponta érintkezünk, a velük való foglalkozásra nincsenek különösebb előírások.
A kondenzátum kis kazánok esetében közvetlenül beengedhető a szennyvízhálózatba. Csak nagyobb kazánoknál írják elő semlegesítő berendezés alkalmazását. A savas kondenzátum tulajdonképpen hasznos, ugyanis a szennyvíz mindig lúgos, és azt a tisztítóműben savval semlegesíteni kell. A savas kondenzátum a csatornában elősemlegesítést végez. Mivel a háztartásokban keletkező szennyvíz mennyisége nagyságrenddel nagyobb, mint a kondenzációs kazánoknál keletkező szennyvízé, a kondenzátum csak kis mértékben csökkenti a szennyvíz lúgosságát.

Milyen kondenzációs kazánt vegyek?

A fűtési rendszereknél alkalmazott hagyományos gázkazán csak a fűtési szezon igen kis részében – gyakorlatilag alig néhány napig – üzemel teljes terheléssel, a fűtési szezon több mint 80%-ában a tüzelő berendezés leterheltsége még az 50%-ot sem éri el. A hagyományos kazánok hatásfoka a terhelés csökkenésével csökken, a kondenzációs kazánok hatásfoka a terhelés csökkentésével növekszik a növekvő kondenzáció miatt.

                              Kazán hatásfok

Költséghatékony választás esetén a kondenzációs kazán teljesítményét a fűtési igényhez kell igazítani, és nagyon fontos, hogy a lehető legkisebb teljesítményre le tudjon szabályozni (modulálni).