8 évre meghosszabbították a mellékmérők hitelességi idejét

Mellékmérő hitelességi idejeA mellékvízmérők hitelességi ideje a 2012. szeptember 1-jén hatályba lépett jogszabály értelmében 8 év. Az új, meghosszabbított hitelességi idő valamennyi, a jövőben szerelendő, illetve a 2012. szeptember 1. előtt felszerelt, de még hiteles mérőre is vonatkozik.

Az 1991. évi XLV. számú mérésügyi törvény szerint a vízmérők a kötelező hitelesítésű mérőeszközök körébe tartoznak, forgalomba kerülésük előtti első, kötelező hitelesítésüket a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) - korábban Országos Mérésügyi Hivatal (OMH) - végzi el. Az MKEH a hitelesítési eljárás során a mérőt tanúsító jellel látja el, amely tartalmazza a hitelesítés évét. A mellékvízmérők hitelességi ideje a 247/2012. (VIII. 31.) Korm. rendelet értelmében 8 év, ezért azokat a hitelesítés évétől számított nyolcadik évben cserélni, vagy újrahitelesíteni kell.

A 38/1995. (IV.5.) számú kormányrendelet értelmében az ingatlanon belüli mellékvízmérő jellemzően a fogyasztó tulajdonát képezi, ezért annak hitelesítéséről, cseréjéről a tulajdonos saját költségén köteles gondoskodni.

Mellékmérő hitelességi ideje

Ellenőrizze mellékvízmérőjének hitelességét, és amennyiben mérője hitelessége lejárt, akkor cseréltesse le lejárt hitelességű mellékvízmérőjét!

Forrás: www.vizmuvek.hu