Átadta első háztartási kiserőművét a Főgáz

FőgázA Fővárosi Gázművek Zrt. (Főgáz) háztartási kiserőmű mintaprojektet telepített a budapesti Normafa Idősek Otthonába. A berendezést Hizó Ferenc zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár mutatta be 2013. december 20-án, a helyszínen.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy jelenleg ezerötszáz, 15 megawatt teljesítményű kiserőmű üzemel az országban, a kormány támogatja az energiahatékonyság és megtakarítás e módját. A kiserőművek az ellátás biztonságát is javítják amellett, hogy csökkentik a káros anyag kibocsátást.

A korszerű háztartási méretű kiserőmű beépítésével intézmények és magánszemélyek részére is elérhetővé válik a hatékony és költségtakarékos, önálló hő- és áramtermelés lehetősége.

Háztartási kiserőmű

A kiserőmű egy gázmotorral összekapcsolt generátorból áll. A generátor 20 kilowattóra villanyáramot állít elő, míg a motor hűtővizéből és a kipufogó hőjéből kétszer ennyi hőenergia nyerhető.

A gázmotor előnyeit leginkább azok az intézmények tudják kihasználni, amelyek éjjel-nappal üzemeltetik a berendezést, ezért ideális fogyasztónak bizonyult a mintaprojekt tesztelésére a Normafa Idősek Otthona.

Mintegy 20 millió forintba került a most telepített berendezés, amely összeg megtérülése 15 év alatt várható. A megtérülés számításakor 90 százalékos üzemidővel számoltak a szakértők, tehát egy 15 éven át, évi 7300 órában működő gázmotoros erőművel.

Forrás: NFM, Kommunikációs Főosztály