Az árnyékolás szerepe a családi házak épületenergetikájában

ÁrnyékolóA korszerű, energiatakarékos lakóépületeknek ma már nem csak a hőszigetelés, hanem a megfelelő árnyékolás is elengedhetetlen része. Hasznos funkciója mellett az árnyékoló szerkezet építészeti elemmé is válik, változatos szín- és formavilágával a minőségi árnyékoló házunk dísze lehet.

A családi ház tervezésekor mindenből a lehető legjobbat szeretné a leendő lakó, a költségvetés azonban a legtöbb építtetőnél szigorú határokat szab. Milyen indokai lehetnek, hogy ne az árnyékolást vegyük ki az épületből, ha csökkentenünk kell is a költségeket? Miért jó befektetés az árnyékolás?

  • A gáz ára, a téli fűtés költsége ma már nem megkerülhető kérdés, a hőszigetelés fontosságáról a többséget már nem kell meggyőzni. Pedig a nyáron felhevült terek hűtése arányaiban sokkal drágább. A hőmérséklet megváltoztatása 1°C-kal háromszor több energiát igényel hűtéskor, mint fűtéskor. Tehát az árnyékolás jó befektetés, mivel csökken az üzemeltetési költség.
  • A klímaberendezés se ér sokat, ha közben tűz ránk a nap; a nyáron felhevült üvegfelületek sugárzó hője a klímával lehűtött levegővel párosulva hasonlóan rossz közérzetet, fejfájást okoz, mint télen a túlfűtött levegőjű lakás hőszigeteletlen, hideg falakkal határolva. A hőérzetet ugyanis 60%-ban a határoló felületek hőmérséklete határozza meg, és csak 40%-ban a léghőmérséklet. A direkt beeső napfény pedig a monitoron történő munkavégzést zavarja. Tehát az árnyékolás jó befektetés, mivel nő a komfortérzet, javulnak a munkakörülmények.
  • Ha már a tervezés elején gondolunk a megfelelő árnyékolóra, az az építészeti koncepció szerves részeként emelheti épületünk nívóját, így növeli az ingatlan értékét.
  • És természetesen az árnyékolás befektetés a jövőbe is, hiszen a csökkenő energiafelhasználásnak köszönhetően környezetbarát.

Az árnyékolók több funkciót is betölthetnek, ezek közül a legfontosabb, hogy meggátolják a napsugarak akadálytalan bejutását a házba - ennek a követelménynek valamennyi fajtájuk megfelel. Ehhez kapcsolódik a fényszabályozás, a sötétítés illetve a belátás elleni védelem. Egyes típusoknak szerepük lehet a téli hőszigetelésben, és speciális kialakítás esetén a betörésvédelemben.

Épületenergetikai szempontból a napsugárzásból a beltérbe jutó hőenergia mennyisége egy árnyékoló szerkezet legfontosabb jellemezője. Árnyékolás nélkül egy mai átlagos hőszigetelő nyílászáró a beeső napenergia 80%-át engedi a beltérbe (g érték). A megfelelően megválasztott és elhelyezett árnyékolóval ez az érték átlagosan 20%-ra csökkenthető (g total érték).

ÁrnyékolóÁrnyékoló

Az árnyékoló "teljesítményének" meghatározására a fenti két érték hányadosa a beeső energia csökkentő tényezője (Fc érték) szolgál:

Árnyékoló
Ez az érték 0 és 1 között változik, és minél kisebb, annál jobb, vagyis az Fc=0 fejezi ki a tökéletes árnyékolást. E csökkentő tényező függ az árnyékoló anyagától, színétől - például a fehér vagy az ezüst szín sokkal jobb "teljesítményű", mint a fekete -, a beépítés módjától. A legfontosabb azonban az árnyékoló elhelyezése a nyílászáróhoz képest. Elhelyezkedésük szerint beszélhetünk külső és belső árnyékolókról. Épületfizikai szempontból az árnyékolást mindig a nyílászáró külső oldalán célszerű elhelyezni, a nyári hővédelem csak így valósítható meg.

Árnyékoló

Ha a napsugárzás már bejutott a belső térbe, akkor azt fel is melegíti, a belső árnyékolás ezt nem tudja megakadályozni. A korszerű nyílászáró az elé helyezett külső árnyékoló szerkezettel a nyári beeső hőenergia 80%-át kívül tarthatja a beltéren, a kívülre helyezett árnyékoló hatékonysága hétszerese az azonos kialakítású beltérinek.

Formai kialakítás szerint az árnyékolók három fő csoportja a redőnyök, a lamellás árnyékolók és a vásznas árnyékolók. Magyarországon máig a legelterjedtebb a redőny, amely a téli hőszigetelésben is rásegíthet az ablak teljesítményére. A külső lamellás árnyékolók a nyári hővédelemben szerepelnek jobban, mivel kalaíkításuk fenntartja az üvegfelület előtti levegő cirkulációt fokozva a hűtőhatást, továbbá a fényszabályozásban is kifinomultabbak, építészetileg pedig modernebb elemként jelennek meg. Igazán látványos dizájn elemek lehetnek a vászonárnyékolók, kialakításuk pedig változatosabb koordináta-rendszerben mozog, ugyanis ferde felületeken is bátran alkalmazhatóak, például télikertek tetején, vagy teraszok felett csuklókaros napellenzőként.

Ha nem szeretnénk, hogy a házunkhoz nem illő redőnydobozok kerüljenek ablakainkra, ha felhúzott állapotában szeretnénk teljesen elrejteni az árnyékoló szerkezetet, akkor jó megoldás a beépített HELLA Trav tokrendszer alkalmazása, melynek nagy előnye, hogy a fent említett három fő árnyékoló típus - a redőny, a lamellás árnyékoló, illetve a vásznas árnyékoló - bármelyike akár utólag is, a homlokzat bármiféle roncsolása, megváltoztatása nélkül elhelyezhető benne.

Forrás: www.eptar.hu

További információk: www.hella.info