Az energia megtakarítás elektromos módszerei

LED izzóSokszor nem is jut eszünkbe, hogy milyen könnyen lehet egy kis előrelátással és odafigyeléssel jelentős energiafelhasználás-csökkentést megvalósítani. Nézzük az elektromos lehetőségeket!

A fénykibocsátó dióda egy energiatakarékos fényforrás. Kutatása és fejlesztése még folyamatban van, a LED világítás mégis már most egyre nagyobb teret hódít, várhatóan forradalmasítja a világítástechnikát. A hagyományos izzónál kevesebb energiát fogyaszt, például 40 Wattos hagyományos izzót 8 Watt energiát igénylő LED-el kiválthatunk, átlagos élettartama pedig lényegesen több, nagyjából 25 ezer óra. Nem forrósodik fel és nem tartalmaz nehézfémeket. Az energiatakarékos izzókhoz képest pedig előnye, hogy nincs felizzási idő és nem érzékeny a sokszori le-fel kapcsolásra. Létezik már izzólámpa formájú LED-es fényforrás is. Hosszú távon kifizetődőbb a hagyományos világításnál még az elsőre magasabbnak tűnő ár bekerülési mellett is, mert a világítás az elektromos energia felhasználásunk 20%-át teszi ki.

LED izzó fogyasztásaLED izzó szabályozása

Igen hasznosak a fényerő- szabályozós (dimmer) világítások is. A fényerő csökkentésével is jelentős energiát takaríthatunk meg. A nappali felesleges világítást elegendő lehet később felkapcsolni, erre a célra különböző gyártmányú szürkület- (alkonyat, sötétedés, naplemente) kapcsolók kaphatók. Az időkapcsoló órák pedig lehetővé teszik, hogy elektromos készülékeink időben kapcsoljanak be, illetve ki.

Az elektromos készülékek átgondolásával, az elavult készülékek (régi, nagy fogyasztású hűtő, fagyasztó) kicserélésével (A+ fogyasztásúra) komfortveszteség nélkül megoldható az energia-megtakarítás.

A készenléti állapotban levő elektromos készülék (stand-by állapot) is energiát fogyaszt. Igaz, látszólag nem sokat, de a háztartásokban az elektromos energiafelhasználás nagyjából 5-10%-át a készülékeink puszta üresjárata teszi ki. Ugyanez a helyzet az akkumulátor-töltőkkel (telefon, MP3-lejátszó, stb.).

Épületfelügyeleti rendszerÉpületfelügyeleti rendszer

Az épületfelügyeleti rendszer is fontos elem a takarékosságban, kisebb és nagyobb épületeknél egyaránt van létjogosultsága. Az ország első aktív készházában Pilisszentivánon például a redőny vezérlése az időjárás-érzékelővel összekötve a fűtési-hűtési energia megtakarítását segíti. A ház elhagyásakor minden egyes világítási áramkör lekapcsol és a ritkán használt helységekben jelenlét-érzékelők kapcsolják a világítást.

Egyre nagyobb igény van a már tervezési fázisban végiggondolt rendszerszemléletű gondolkodásra, az olyan tervezőkre és kivitelezőkre, akik komplett épületelektronikai rendszereket hoznak létre bármilyen méretű és igényszintű épületbe.

Ha sikerül a világítás, fűtés, hűtés és a légkezelés megfelelő vezérlésével az energiafelhasználást csökkenteni, akkor az jelentős épület-üzemeltetési megtakarítást eredményezhet.

A megfelelő eredmények eléréséhez nem feltétlenül kell kompromisszumokat kötni és lemondani szokásainkról. Az egyes elektromos rendszereken alkalmazott apró megtakarítások összeadódva komolyabb összegeket is elérhetnek.

Forrás: www.epitinfo.hu