Egyszerűbb lesz az ügyintézés a közműszolgáltatóknál

Közműszolgáltatói ügyintézésA gáz- és villanymérők átírásának könnyebbé tétele összességében 200 millió forintos megtakarítást is jelenthet majd a felhasználóknak.
Minderről a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára beszélt az MTI-nek nyilatkozva...

Rétvári Bence elmondta: a Magyary-program részeként a közelmúltban hatályba lépett intézkedéseknek köszönhetően a jövő évtől egyszerűbben intézhető a gáz- és villanymérők átírása. Mint kifejtette, évente több mint 800 ezer ilyen átírás történik lakáscsere, tulajdonosváltás miatt, és csak ez önmagában 200 millió forintos megtakarítást jelenthet a felhasználóknak.

Kitért arra, hogy országos, egységes eljárásrend lesz, egységes határidőkkel, és a szolgáltatóknak az eddigi akár 30 napos időtartam helyett a bejelentés kézhezvételét követő nyolc napon belül el kell végezniük a helyszíni ellenőrzést. Az új fogyasztó a korábbi fogyasztó bejelentésével egyidejűleg - ugyanazon a bejelentési lapon - jelezheti a szolgáltatónál a szerződéskötési igényét. A változás bejelentését a jövőben egységes formanyomtatvány könnyíti meg. A gáz- és villanymérők átírása a korábbi fogyasztó földgáz- vagy energiaszolgáltatással kapcsolatos szerződésének megszüntetését, az új fogyasztó esetében pedig e szerződés megkötését is jelenti - közölte Rétvári Bence.

Felidézte, hogy rövidült és egyszerűsödött a gázkészülékek és gázkazánok cseréjével kapcsolatos ügyintézés, és az eddigi 30-45 nap helyett a csere akár egy nap alatt is megtörténhet. Az egyszerűsített eljárás során nincs szükség új tervdokumentációra, nem szükséges a földgázelosztó azonnali, kötelező műszaki biztonsági cseréje sem, hiszen a gázszerelő felel az előírásoknak megfelelő műszaki biztonsági kivitelezésért.

Közműszolgáltatói ügyintézésKözműszolgáltatói ügyintézés

A nagycsaládos gázárkedvezmény igénybevételéhez kapcsolódó adminisztratív terhek is csökkentek, ami 320 ezer lakost érint, és a változásoknak köszönhetően egyszerűbben igényelhetik a kedvezményt. Nem írják elő a kérelem évenkénti benyújtását, és 2013-tól csak az esetleges változásokat kell bejelenteni. A Magyar Államkincstár viszont köteles évenként ellenőrizni a nyilvántartásában szereplők jogosultságát.

Egyszerűsödik a benyújtandó igénylőlap tartalma is, és az új formanyomtatványon már nem kell feltüntetni a kérelemhez kötelezően mellékelendő számla adatait. Jogosultként elegendő lesz egyetlen igénylőlapot kitölteniük azoknak, akiknek több gázmérőjük van - az igénylőlapot eddig mérőóránként kellett benyújtaniuk.

A mellékvízmérőket 6 év helyett 8 évente kell majd cserélni. A fogyasztók így a költségek 25 százalékát megtakaríthatják mérőóránként. 2014. január 1-jétől a szolgáltató átvállalja a főmérő utáni díjat - közölte az államtitkár. A cserével egy időben üzembe helyezik, és az illetéktelen használat megakadályozására bélyegzéssel, zárral is ellátják a mellékvízmérőket.

Könnyebbé vált a ház körüli munkák hatósági engedélyeztetése is, például a fák kivágásánál az ügyintézés során kevesebb teher hárul az ügyfélre, 2 hónap helyett 45 nap az ügyintézés.

Rétvári Bence kiemelte, hogy a jövőben is a korábbi években tapasztalt közigazgatási, hatósági logika helyett élethelyzet-alapú egyszerűsítésekre törekednek. A Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program célja, hogy 2013 közepéig több mint 200 ügyben egyszerűsítse a családok és háztartások adminisztratív terheit - tette hozzá.

Forrás: MTI