Elindult a napenergiát hasznosító pályázat

Napkollektoros pályázatA Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) 2,97 milliárd forint keretösszegben ír ki pályázatot az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer keretében használati melegvíz előállítását és fűtésrásegítést szolgáló napkollektor-rendszerek beszerzésére és telepítésére.

A forrást a nemzetközi szén-dioxid kvótaértékesítés bevételeiből biztosítják – jelentette be Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár 2011. október 12-én, Kaposváron.

Napkollektoros rendszerek beszerzése és telepítése pályázható

A használati melegvíz előállítására, épületek fűtésére, vagy ezen célok kombinált, esetleg egyéb hőigények kielégítésére is szolgáló, többcélú napkollektoros rendszerek beszerzésére és telepítésére magánszemélyek és maximum 12 lakásos társasházak nyújthatnak majd be pályázatot. A támogatható tevékenységek közé tartozik – a lakóingatlan építési technológiájától függetlenül – a napkollektorból és csatlakozó elemekből álló rendszer és annak telepítése is.

A napkollektoros pályázattal elérhető támogatás mértéke

A pályázati forrás a teljes beruházási érték 50 százalékát fedezheti,  de lakásonként legfeljebb  800 ezer forint támogatás nyerhető el. A munkadíj nem lehet több a támogatás szempontjából elismerhető bekerülési költség 30 százalékánál. A telepítendő napkollektor-rendszernek szervesen illeszkednie kell az épület meglévő gépészeti rendszeréhez és egész évben működőképesnek kell lennie.

Szerelés csak regisztrált kivitelezővel

Bencsik János felhívta a figyelmet arra, hogy a meglévő lakóépületek széndioxid-kibocsátásának csökkentését, valamint energiahatékonyságának javítását célzó rendszerek telepítését kizárólag az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. által regisztrált kivitelező végezheti el. A vállalkozások a www.kivitelezok.emi.hu oldalon regisztrálhatnak.

A napkollektoros pályázat határidejei

A támogatás minden esetben vissza nem térítendő, utófinanszírozású. A pályázatok 2011. október 25. és 2011. december 31. között, vagy a keret kimerüléséig nyújthatók be. A pályázatok elbírálása a benyújtás sorrendjében, szakaszos rendszerben történik. A pályázati felhívás 2011. október 12-én, a pályázati útmutató, illetve mellékletei és egyéb kapcsolódó információk ezt követően a www.zbr.kormany.hu oldalon, valamint az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. honlapján (www.emi.hu) érhetők el.

Forrás: NFM