Épületek utólagos, belső oldali hőszigetelése

Belső oldali hőszigetelés

Épületeink energia és fűtés igényét elsősorban a meglévő vagy új falszerkezetek hőszigetelésének javításával lehet csökkenteni. Ha valaki felújít, esetleg valamilyen alternatív energiát hasznosít (hőszivattyú, napkollektor telepítése), akkor a szigetelés központi, elsődleges kérdés.

A homlokzati falszerkezetek külső oldali hőszigetelése azonban nem minden esetben megoldható. Nem valósítható meg például, amikor több lakásos házban a tulajdonosok nem tudnak megegyezni a közös beruházás finanszírozásáról. Szóba sem jöhet régi műemléki épületeknél, ahol a homlokzat architektúrája, burkolata vagy díszítése nem takarható el szigetelő lapokkal, vagy szomszédjogi problémák miatt (tűzfalak, oldalhatáron álló épületek) kivitelezhetetlen.

A szigetelés megtervezésekor érdemes szem előtt tartani a hely sajátosságait, a körülményeket, a hőtechnikai tulajdonságokat és nem utolsó sorban az épület páratechnikai tulajdonságait. Sokat számít, ha az építkezést gondos tervezés előzi meg. Érdemes előrelátónak lenni, mert a szabványok egyre szigorúbbak és csak ezek figyelembevételével lehet hosszútávon is hatékony a beépített hőszigetelés.

A témáról érdeklődők további informáciőkat az alábbi cikkekben olvashatak:

http://www.austrotherm.hu/?link=belso_oldali_hoszigeteles-Oldal-24-155.html
http://www.bautrend.hu/index.php/zold-energia/3391-hszigeteles-ytong-multipor-asvanyi-hszigetel-lapokkal
http://www.parafa.net/web/index.php?option=com_content&view=article&id=97:epueletek-utolagos-bels-oldali-hszigetelese&Itemid=102