Folyamatosan bizonyít a passzívház

Passzívház nagyítóEurópa szerte már 32 ezer passzívház bizonyítja, hogy minimális plusz költségért cserébe 80-95 százalékkal csökkenthető az épületek energiafelhasználása és széndioxid-kibocsátása, a magas szintű komfort biztosítása mellett. A passzívház technológia a világ minden táján sikeres.

32 ezer passzívház Európában

Mára 32 ezer passzívház épült Európában 13,9 millió négyzetméter hasznos alapterülettel. Ezek évente 175 millió eurónyi energiaköltséget takarítanak meg és 200 ezer tonnával csökkentik a széndioxid-kibocsátást. Az épületállományból 800 felújítással jött létre, az összes hasznos alapterület 17 százaléka középületben található. Európa szerte 46 ezer lakás épült a műszakilag rég kiforrott és ezerszeresen ellenőrzött technológiával. A legrégebbi passzívház Darmstadtban idén ünnepli 20. születésnapját - sorolja az adatokat  Sariri-Baffia Enikő passzívház minősítő és oktató, az Energie Planer Team ügyvezetője a május 27-28-i 15. innsbrucki  passzívház konferenciát megelőzően.

Passzívház fűtési hőigény

Alacsony fenntartási költség, magas komfort

A passzívház igazi win-win stratégia, a felhasználók, a befektetők az alacsony fenntartási költségeket és a magas komfortot, a társadalom pedig az energiaimporttól való függőség csökkenését nyeri az értékteremtés mellett, ez  a siker kulcsa - állítja  Prof. Dr. Wolfgang Feist, az innsbrucki egyetem docense, az energiahatékony építés munkacsoport vezetője.

PasszivházPasszivház

Siker a világ minden táján

Európában már 27 régió középületeit passzívházként valósítják meg, ez 25 millió lakost érint. Ez is azt bizonyítja, hogy ez a kiemelkedő épület-standard a világ minden táján sikeres - hangsúlyozza Sariri-Baffia Enikő. A passzívház standard már ma eleget tesz az EU által meghatározott "nearly zero energy building" (majdnem zéró energiás épület) követelménynek, mely a tervek szerint 2021-től minden új épületre kötelező lesz a tagállamokban.

Minimális energiaigény, megújuló energiaforrások

A passzívházak minimális energiaigénye minden nehézség nélkül fedezhető megújuló energiaforrásokkal.

Forrás: www.napi.hu