GMBSZ 2012 - Közzétették a GMBSZ új változatát

GMBSZ 2012A Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal (MKEH) a gáz csatlakozó vezetékek és fogyasztói berendezések létesítésére és üzemeltetésére vonatkozó Műszaki Biztonsági Szabályzatról (GMBSZ, a továbbiakban szabályzat) az alábbi közleményt adta ki.

„A gáz csatlakozó vezetékekre és fogyasztói berendezésekre vonatkozó műszaki-biztonsági előírásokról szóló 11/2004. (II. 13.) GKM rendelet 10. § (2) bekezdése alapján létrehozott Gázipari Műszaki Szakbizottság a Szabályzatot felülvizsgálta, és javaslatot tett annak szükség szerinti módosítására. A Szabályzat szakmai és államigazgatási egyeztetése megtörtént.

A Rendelet 10. § (1) bekezdése alapján az új Szabályzat - ajánlás jelleggel - az Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal hivatalos honlapján közzétételre kerül. Az oldal elérhetősége:

http://mkeh.gov.hu/muszaki/gazvezetek

Az új, a Szabályzatot is magában foglaló miniszteri rendelet, az EU notifikációt követően, várhatóan 2013. január 1-jével lép hatályba.”

MKEH

A Szabályzat közzétételével a GMBSZ 2008 hatályát vesztette. Az új Szabályzat a korábbi változatokhoz hasonlóan egyelőre szintén "csak" ajánlás, de várhatóan a 2013. január 1-jén megjelenő miniszteri rendelet mellékleteként már jogszabályi előírásként kell majd alkalmazni.

Forrás: MKEH