Szivattyúk hatásfoka az új EU szabályozás tükrében

EuP readyAz Európai Unió energia-megtakarítást előmozdítani szándékozó projektjei közül kiemelkedő a 2005-ben kiadott EuP (Energy-using Products) irányelv, amelynek elsődleges célja, hogy olyan követelményrendszert (Ecodesign) határozzon meg a legjelentősebb energiafogyasztó berendezésekre, amely garantálja a megtakarítást, és így a környezeti terhelés csökkentését. Az épületgépészeti alkalmazások területén a keringtető szivattyúkra vonatkozó szabályozás különösen fontos hatással bír.

EuP irányelv a keringtető szivattyúkról (641/2009/EC szabályozás)

Ez az irányelv csak a nedvestengelyű keringtető szivattyúkra vonatkozik. Évente kb. 14 millió új keringtető szivattyút értékesítenek az Európai Unió országaiban. A EUROPUMP (az európai szivattyúgyártók szakmai szövetsége) 2003-ban kidolgozta a keringtető szivattyúkra érvényes energiacímkézési módszert (A-G kategóriákra), amely a háztartási gépeknél már régen ismert volt. A besorolás a szivattyúra kiszámított energiahatékonysági (EEI) index alapján történik.

Az EuP direktíva vonatkozó előírásai és a határidők

  • 2013. január 1-től csak olyan nedvestengelyű keringtető szivattyú hozható forgalomba, amelynél az energiahatékonysági index EEI ≤ 0,27
  • 2015. augusztus 1-től pedig a követelmény EEI ≤ 0,23

Ennek megfelelően 2013-tól kötelező lesz feltüntetni a keringtető szivattyúk adattábláján az EEI indexet.

EuP ready

A jelenlegi „A” energiaosztályú szivattyúk egy része már most teljesíti a 2013-as, sőt a 2015-től életbe lépő előírásokat is – így a Grundfos Alpha2 és Magna szivattyúcsalád is.

Ha figyelembe vesszük, hogy egy családi ház összesített villamosenergia-fogyasztásából átlagosan 10-15% a keringtető szivattyúk részesedése, akkor világszinten az új szabályozásnak köszönhetően 2020-ig min. 23 TWh/év megtakarítás várható ezen a területen.

Mi már felkészültünk a változásra.
És Ön?
 
Forrás: Grundfos