Tegyük a falba a pénzt?

Tegyük a falba a pénzt?Magas a rezsi, szelel az ablak, a falak kiengedik a meleget, az energiaszámlát pedig fizetni kell. Szigeteléssel, ablakcserével ma a magyar háztartások döntő többsége százezreket takaríthatna meg éves szinten - ebben segítünk egy országos felmérés adataira támaszkodva.

Ha van egy kis spórolt pénzünk, ami még rögzített árfolyamon is kevés a végtörlesztéshez, vegyük elő az energiaszámlákat és kezdjünk el gondolkodni. No, nem azon, hogyan is fogjuk kifizetni, hanem hogyan lehetne drasztikusan csökkenteni. A továbbiakban olyan befektetést ajánlunk, aminek megtérülését mindenkinek egyénileg kell megbecsültetnie, de nagy általánosságban elmondhatjuk: a befektetett egy-kétmillió forint jobb helyen lesz, mint a párna alatt, és magasabb hozama lesz, mintha bankban tartanák.

G-ből a C-be

Az Energiaklub több mint 2000 háztartás felmérésével, energiatanúsítványaik feldolgozásával rajzolt képet a magyar otthonok energetikai állapotáról: megszületett a negajoule, az el nem fogyasztott energia „képzeletbeli mérőszáma”. Ez arra ad választ, hogy az energiahatékonyság javítása révén mennyi energiát, azaz pénzt takaríthatnánk meg.

Kezdjük rögtön az egy-két emberöltővel ezelőtt, téglából épült családi házakkal, amelyekben a magyar háztartások csaknem egynegyede, a családi házban élők 36 százaléka él. Kicsit konkrétabban: nagyjából egymillió háztartásról beszélünk. Először is felejtsük el, de legalábbis semmiképp ne tekintsük ökölszabálynak nagyszüleink szavajárását, miszerint „a régi házak még rendesen meg voltak építve”, vagy „ezeket a vastag falakat minek szigetelni!”. Az 50-100 évvel ezelőtt épült téglaházak zömmel úgynevezett kisméretű, tömör téglából (km50) épültek, és - jellemzően 50 centis - falaik statikai okokból ilyen vastagok. Vagyis azért, hogy elbírják az épület és a tető súlyát, nem pedig azért, hogy a meleget bent tartsák.

Természetesen nem arról van szó, hogy bármi probléma lenne ezekkel a házakkal, csupán építésük idején nem az energiafelhasználás volt az első szempont. Azóta viszont sok minden megváltozott…

Lakcímke

A kisméretű téglák után a 60-as, 70-es években kezdtek megjelenni a lyukacsos téglák, mint például a B30, ám mindkét falazat energetikai tulajdonságai is igen gyengék, 2,5-szer annyi hőt engednek át, mint amennyi egy ma épülő háznál követelmény. Ezen házak jellemzően az energiatanúsítvány G, esetenként az ennél is rosszabb, H energiaosztályába tartoznak, főleg ha figyelembe vesszük: a mai szabványok szerint egy új épületnek legalább a C besorolásnak kell megfelelnie.

Akár tízszeres pazarlás

Az Energiaklub országos adatfelvétele szerint a régi típusú tégla családi házak átlagban körülbelül 100 négyzetméter alapterületűek és három lakószobából állnak. Az itt élő háztartások 40 százaléka kazánnal, 17 százaléka konvektorral, 13 százaléka pedig kályhával fűt. A kályhákban tűzifát égetnek, a konvektorokban földgázt, a kazánnal fűtők háromnegyede gázzal, maradék egynegyedük pedig fával fűt. A melegvizet is jellemzően elektromos árammal, vagy gázzal működő vízmelegítővel állítják elő. Nem kell hosszasan magyarázni, hogy egymillió magyar háztartás nemcsak gyengén szigetelt falak mögött él, de fűtési rendszereik is a legkevésbé hatékony megoldások közé tartoznak.

Mindezek együttesen okozzák, hogy eme épülettípus fűtéséhez és a szükséges melegvíz előállításához négyzetméterenként 450-560 kWh energia elégetése szükséges éves szinten. Összehasonlításul: az alacsony energiafogyasztásúnak tekintett házaknál ugyanez az érték 40-50 kWh/m2 év körül alakul, passzív házaknál pedig ennél is kevesebb. Ehhez járul még a környezetszennyezés: egy gázzal fűtő átlagos régi téglaház évente 11 tonna szén-dioxidot ereget a levegőbe, amit ha fával helyettesítene – az ideális körülményeket általánosítva -, mindössze körülbelül egy tonna üvegházhatású gáz kerülne a légkörbe.

Háztartások háztíusok szerint

Szigetelés, ablakcsere

Valljuk be, mindez igen rosszul hangzik, tehát nézzük, mit tehetünk. Logikusan először is az elszökő hő mennyiségét kell csökkenteni, egyrészt a falak és a födém szigetelésével. A kisméretű téglánál 12, a B30 téglánál pedig 10 centis polisztirolhab szigetelés már elegendő lehet ahhoz, hogy a falak hőátbocsátási képessége elérje, sőt még jobb legyen az új építésű házak követelményértékénél, ami ma 0,45 W/m2K. Az Energiaklub kutatása azért a polisztirolhabbal kalkulált, mert jelenleg Magyarországon ez a legelterjedtebb és legelérhetőbb árú szigetelőanyag. Természetesen léteznek azonban olyan szempontok, amelyek miatt egy háztartás illetve az energetikai szakértő az adott épület esetén más típusú szigetelőanyagokat részesít előnyben.

U-érték

A hőátbocsátási tényező a hőveszteség mértékét mutatja, vagyis azt, hogy mennyi hő áramlik át az anyag egységnyi felületén. A hőátbocsátási tényezőt U-értékkel jelölik, mértékegysége W/m2K. Minél kisebb az U-érték, annál jobb a választott anyag (építőanyag, szigetelés vagy nyílászáró) hőszigetelő képessége.

 

Ha ez első lépésben túl drága, sokat javíthat a helyzeten a nyílászárók cseréje, vagy akár utólagos hőszigetelése. Az új ablak vásárlásakor szintén fontos szerepet játszik az U-érték: a régen épült házakban jellemző Geréb-tokos ablakok U-értéke 3 W/m2K körül alakul (rossz esetben akár a 6 W/m2K-t is elérheti). A mai hatékony ablakoknál 1 W/m2K körül alakul ez az érték – 1-1,2 U-értékűnél rosszabbra ma már nem érdemes cserélni, hiszen a technológia további javulása várható. Fontos, hogy ablakok kiválasztásánál a teljes ablakszerkezet, tehát a keret és az üvegezés együttes hőátbocsátási tényezőjét vegyük figyelembe.

Mégis, mennyibe kerül mindez?

Ez természetesen nagyban függ az épület jellegzetességeitől, a kiválasztott szigetelőanyagtól és ajtóktól-ablakoktól. A kutatás során felállított típusépületekkel, polisztirol szigetelőanyaggal és átlagos piaci árakkal kalkulálva körülbelül 1,5 millió forintra tehető a beruházás költsége.

MegériMegéri

A másfél milliós befektetés „másik oldalán” viszont az energiafogyasztás 50-60 százalékos csökkenése áll, amivel a régi típusú téglaépületek a B-C kategóriába jutnak. A gázfűtéses háztartások így körülbelül 350 ezer, a fafűtésesek pedig mintegy 200 ezer forintot takaríthatnak meg egy évben. A megtérülést tovább javíthatják az állami támogatások, amelyek idén ugyan nincsenek, de a lakástakarékpénztári megtakarítások mellé továbbra is jár az állami támogatás.

Mit nyerek az energetikai tanácsadással?

Fontos megjegyezni, hogy kutatás modellszámításai nem helyettesíthetik a konkrét, egyedi épületekhez készült szakértői számításokat, amelyek értelemszerűen az épületek egyedi sajátosságait, illetve a tulajdonosoknak egy-egy beruházás kapcsán elvárt speciális igényeit is kezelni tudják.

A beruházások előtt készíttessünk energiatanúsítványt, konzultáljunk energetikai szakértővel. 30-40 ezer forintért már komoly szakértőt tudunk megbízni házunk felmérésével. Az energetikai számítások és az energiamegtakarítás lehetőségeire tett javaslat segíti a tulajdonost a korszerűsítésben, a helyes energiafelhasználásban, illetve a megtakarításban. Azoknak pedig, akik lakásvásárlást terveznek, megkönnyíti a választást.

Forrás: www.fn.hu