Letölthetők a Mi otthonunk felújítási és új otthon-építési pályázat dokumentumai

LakásfelújításJó, de visszafogott lépésnek tartja a szakma a lakossági energiahatékonysági pályázatok újraindítását. A keret túlságosan alacsony, vélemények szerint várhatóan napok alatt kimerül majd. Hamarosan érkezhet a napkollektorok telepítését támogató pályázat is.

Ilyen pályázatokra van szükség - értékelte Prohászka Rajmund, a Magyar Ajtó-Ablak Egyesület (MATA) elnöke a Mi otthonunk felújítási és újotthon-építési alprogramot; a szakember szerint jó, megfelelő mértékű a támogatás mértéke és nagysága is. A bejelentett új energiapályázati kiírás ideális komplex beruházás esetén, ha nem csupán néhány ablakcserére készül az adott háztartás - fűzte hozzá. A tipikus kockaház teljes energetikai felújítása legfeljebb 4-5 millió forintból megoldható, az 50-60 százalékos támogatási intenzitással a konstrukció szerinte megfelelően szolgálhatja a kitűzött célokat. A szakember szerint az is jó hír, hogy a kisebb társasházak esetében is 40-60 ezer forintos négyzetméterenkénti támogatás nyerhető el.

Napok alatt elfogyhat a pénz

Ugyanakkor Prohászka szerint egy baj van a pályázattal, mégpedig az, hogy mindössze 1,6 milliárd forint áll rendelkezésre, amiből szerinte úgy 400 lakás teljes energetikai rekonstrukciója valósulhat meg. A szakmai szervezet elnöke szerint a keret a várhatóan élénk érdeklődés következtében roppant hamar, akár pár nap alatt is kimerülhet. Hasonló feltételek mellett 10-12 milliárd forint is gond nélkül elfogyna, míg, ha az újépítésű ingatlanokat teljesen bevonnák a konstrukcióba, a 20 milliárd forintos keret sem lenne túl nagy.

Mi otthonunk felújítási és új otthon-építési alprogram

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 1,6 milliárd forint keretösszegben ír ki pályázatot energiahatékonysági felújításokra, energiatakarékos új otthonok építésére az Új Széchenyi-terv Zöld beruházási rendszerben - jelentette be a múlt héten Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár. A Mi otthonunk felújítási és újotthon-építési alprogram forrásait a nemzetközi szén-dioxid kvótaértékesítés bevételeiből biztosítják.

 

Jó irányba tett, de túlságosan kis lépésnek minősítette a lakossági energiatakarékossági pályázat kiírását Varga Pál, a Magyar Épületgépészek Szövetségének alelnöke, a Naplopó Kft. ügyvezetője. Varga szerint a pályázat nem okoz majd nagy változást, mivel túlságosan szigorúak a feltételek; szerinte az alacsony keretösszegre tekintettel inkább alacsonyabb támogatási intenzitású, kevésbé szigorú kiírásra lenne szükség, amiből több lakás korszerűsítését lehetne támogatni. A mintegy 2,7 milliós magyarországi lakásállomány zöme modernizációra szorul, amiből még az új Széchenyi terv szerint is évente 50 000 - 100 000 lakást kellene felújítani. A konstrukció hátránya továbbá a szakember szerint, hogy csak akkor vehető igénybe a dotáció, ha valaki egyszerre akarja fölújítani háztartása teljes energetikai rendszerét. Így, akinek nem áll jelentősebb önerő a rendelkezésére, az kimarad a programból.

Megjelentek a pályázatok

Hétfő este felkerültek a részletek az energiaközpont honlapjára (az útmutató és adatlapok is). A pályázatok augusztus 15-étől nyújthatók be

 

Üdvözölte a pályázat bejelentését Koji László, az ÉVOSZ alelnöke, aki szerint átlátható, világos konstrukcióról van szó. A szakember szerint, mivel a kiírás mintegy 2 milliárd forint lakossági sajár erőt is mozgósít, így összességében körülbelül 3,6 milliárd forint értékű megbízást adhat az építőipari cégeknek. Koji szerint így akár 1500 lakás energetikai megújítása is megvalósulhat, de sokkal többre lenne szükség. Magyarországon évente körülbelül 100 ezer lakás szorulna energiarendszereinek teljes rekonstrukciójára - mondja az alelnök, hozzátéve, hogy az államtól természetesen nem várható el, hogy mindet támogassa. A nehéz költségvetési helyzetben jelenleg ennek csupán mintegy 1 százalékához képes az állam hozzájárulni pályázati támogatással, azonban a szakma bízik benne, hogy később a lehetőségek bővülhetnek - fűzte hozzá. A pályázatnak piactisztító hatása is lesz az építőiparra Koji László szerint, miután a támogatás elnyeréséhez szükséges dokumentációval fehéredik az engedélyezési és számlázási helyzet is.

Lendületet kaphat a napenergia fölhasználása

A bejelentés után az Energiaklub (Ek) kritizálta a programot. Amellett, hogy a szervezet szerint a pályázati rendszer kidolgozása kapcsán nem történt komolyabb szakmai egyeztetés, hiányoznak az adatlapok, útmutatók, pontos követelmények, amelyek alapján a pályázni szándékozók nekifoghatnak a munkának - derült ki a bejelentéshez fűzött véleményből. (Információink szerint a műszaki részletek megjelenése hétfő estére volt várható.) Az Ek szerint emellett felesleges kizáró tényezőként került a kiírásba az, hogy csak 1992 előtt épült házak pályázhatnak. A szervezet szerint a pályázatok benyújtásának tervezett kezdeti és végső határideje sem ideális, a korábbi évek gyakorlata alapján ugyanis a pályázatok benyújtása ennél hosszabb előkészítést is igényelhet.

Napenergia felhasználás

Szakértői egyeztetés alatt áll a napenergiát hasznosító, használati melegvíz előállítását biztosító berendezések beszerzését és beépítését támogató pályázati konstrukció. A családi házak és legfeljebb 12 lakásos hagyományos építésű társasházak számára megnyitni tervezett kiírás a harmadik negyedévben jelenhet meg közel 3 milliárd forint keretösszeggel - vagyis a széndioxid-bevételek nagyobbik fönnmaradó részéből fedezve. Varga Pál szerint itt kevésbé szigorú feltételek várhatóak. Bár egyelőre tartanak az egyeztetések, így részletek nem ismertek, a szakember szerint azonban a nemcsak a komplex felújítást támogató irány a jó. Nem mellesleg, Magyarország kiváló adottságokkal rendelkezik e téren, amelyekkel azonban eleddig igen szerény mértékben élt csupán.

Forrás: www.napi.hu